Petíció a tűzijátékozás betiltásáért: te aláírnád?

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: iStock)
(fotó: iStock)

Az elmúlt napokba körbejárta a közösségi oldalakat az a petíció, amit a lakossági tűzijátékozás betiltása érdekében indítottak.

Évek óta hadakoznak egymással a szilveszteri tűzijátékot kedvelők és ellenzők. Az egyik oldal szerint az évenként egyszeri durrogtatás bele kell, hogy férjen az életünkbe, a másik fél viszont főként az állatok védelme érdekében emel szót a robbantgatások ellen.

A petíciót egyébként még 2014-ben a Csendes Többség elnevezésű közösség indította, és az alábbiakat fogalmazzák meg javaslatukban:

„Követeljük a szilveszterkor meggondolatlanul engedélyezett rakétázás újbóli betiltását, indokaink a következők:

 • az illuminált alkalmi, mindenféle előképzettség nélküli "pirotechnikusok" kezében a rakéták ön- és közveszélyesek
 • a hozzá nem értő használatkor a lakott területeken rendszeresen keletkeznek tűzesetek, melyek jelentős anyagi kárral és esetenként emberéletben esett kárral is járnak
 • a tűzijáték rakéták hanghatása a csecsemőknek maradandó pszichés károsodást okoz
 • a kisgyermekek szintén megijednek és nem tudnak pihenni
 • az idős, beteg emberek halálra rémülnek
 • a háziállatok a zaj és fényhatástól sokkot kaphatnak, az esetek jelentős részében ez azonnali pusztulásukkal is járhat (kisemlősök, egzotikus díszmadarak)
 • a zaj és fényhatástól sokkos állatok kitörhetnek, elveszhetnek, balesetet okozhatnak, emberre támadhatnak
 • a természetben élő állatok szintén sokkot kaphatnak, azonnal elpusztulhatnak, végső kimerülésig rohanhatnak, a pihenő madarak pihenő helyüket elhagyva, vakon repülve súlyosan, vagy halálosan sérülhetnek
 • a fellőtt rakéták súlyos sérülést és pusztulást okozhatnak a vonuló madaraknak, illetve az éjszakai életmódot élő madaraknak
 • a nagy mennyiségben kilőtt rakéták füstje hozzájárul a szmog kialakulásához, illetve a kialakult helyzet nagyságrendekkel történő romlásához, amely a lakosságnak súlyos egészségkárosodást okoz
 • a rakétákból kilövéskor felszabaduló káros anyagok szennyezik a talajt és az élővizeket

 

A fenti okokból kérjük a pirotechnikai eszközök lakossági használatának teljes körű betiltását és a jövőben kizárólag pirotechnikus szakemberek által, limitált számban történő használatának engedélyezését, kizárólag adott helyre szakértő által készített hatástanulmány alapján.”

Ti mit gondoltok erről? Betiltanátok vagy engednétek a tűzijátékozást szilveszterkor?

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek