Klauzál tér: Budapest100, meg ami erről eszünkbe jutott

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: orientpress
Fotó: orientpress

A múlt hétvégén rendezték az idei Budapest100-at, a terekről (és a környező házakról, az emberekről) szólt.

A Klauzál térre is végre érkeztek vendégek, nem csak azok jöttek, akik hétköznap csak igyekeznek gyorsan átvágni, mert sietnek valahova. 

Volt helytörténeti séta, villamostörténet (igen, aki lemaradt: a Klauzálon át is járt valamikor villamos), minikiállítás, bemutatkozott a Kisdiófa kert és az Idegenforgalmi Szakkönyvtár. 

A lelkesebbek egy csomó más teret is meglátogattak persze, a Hunyadi tér csak negyedórányi séta oda. Másik kerület, másmilyen tér.

Pedig nagyjából egyszerre keletkeztek, még az 1838-as nagy árvíz előtt, előbb volt piac, mint tér, aztán, ahogy egyre inkább beépült a Terézváros (akkor még nem volt külön Erzsébetváros), megmaradt a piac funkció. És ahogy korszerűsödött a "városi lét", egy évben kapott mind a két tér modern vásárcsarnokot. Felépültek a sokemeletes házak, körbezárták a tereket, az aljukban üzletek, műhelyek nyíltak.

Eltelt vagy százhúsz év, mindkét térrel történt mindenféle jó is meg rossz is. De most nézzétek meg a különbséget (hogy miből adódik, nehéz kitalálni, nem lehet azt kizárólag a bulinegyed kialakulására kenni). 

A Hunyadi téren park van, könyves-kávés pavilon, nyitott piac, éledeznek a környékbeki kis üzletek is, mert érdemes. Pedig szegény csarnoképület még ugyanolyan ütött-kopott. De működik. Előtte meg minden hétköznap friss zöldség, gyümölcs, virág.

A Klauzálon még kocsma is alig van, nem hogy üzlet, a játszótér régimódi, a kutyafuti zűrös: nem jó a kutyáknak, mert teli van hómlesszekkel és a szemetükkel, de a hómlesszeknek se jó, mert teli van kutyákkal. A csarnok, hiába szép és fényes, kong az ürességtől, rendezvényekkel, ügyfélszolgálattal próbálják megtölteni. De se élet, se zöldség (tisztelet a pár kivételnek.) 

Egy-két hónapja rákérdeztünk (a hivatalos választ máig se tudjuk), mi lett a Rózsák terén a termelői piaccal. Akkor sokan reagáltak úgy, hogy az tök fölösleges, csak a parkolóhelyeket foglalja el, tessék átsétálni a Hunyadi térre. 

Nem kellene inkább nekünk saját piac, hangulatos tér, ismerős arcok, ha krumpliért indulunk,  sakk-kör (mint régen) az árnyas fák alatt?

Tegyünk érte.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?