Keleti pályaudvar, 1903

Oszd meg másokkal!

Desktop
Forrás: egykor.hu
Forrás: egykor.hu

A léghajóból készült (semmi drón) fotón a Keleti pályaudvar még nincs húsz éves.

A személyforgalom növekedése miatt 1883-ban egy új személypályaudvar építése vált szükségessé. Ezt a pályaudvart a Kerepesi úti vámnál, a mai Baross térnél építették meg.  A  pályaudvart 1884. augusztus 16-án adták át az utazóközönségnek. Az eredetileg Központi Indóháznéven ismert pályaudvart csak 1892-ben nevezték át Keleti pályaudvarrá. 

Tervezésekor a főváros kikötötte, hogy az új pályaudvar homlokzatának a középvonala a Rákóczi út tengelyébe essen. Így a pályaudvari csarnok és a felvételi épület a Baross tér Thököly úti oldala felé tolódott el, írja róla a Wikipédia. Ez a "felemásság" is jól látható, ahogyan az is, ahogy már akkor is mindenféle segédépületekkel egészíítették ki a fő csarnokot, hogy a pályaudvar el tudja látni a feladatát. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek