Távfűtéses belváros

Oszd meg másokkal!

Fotó: Óbuda blog
Fotó: Óbuda blog

Jelenleg Budapesten sziget üzemű távhőtermelés folyik, azonban ezek összekötése és az egységes budapesti távhőrendszer megteremtése már elkezdődött konkrét projekt keretében – mondta Balog Róbert, a Főtáv Zrt. kiemelt ügyfelek és termékfejlesztési főosztályvezetője a Portfolio konferenciáján. Ez több előnyös változást is eredményezhet: növelheti az ellátásbiztonságot, alacsonyabb tarifákat eredményező hőtermelői árversenyt alakíthat ki, illetve egyfajta "kéménymentes belváros" koncepciót valósíthat meg, ami a város levegőminőségére is jótékony hatással bír majd. A projekt egyik jelentős állomása lesz, amikor 2018 őszére elkészül az Erzsébet híd alatt húzódó stratégiai tranzitvezeték, amely a tervezett stratégiai körgyűrű fontos eleme lesz. 

Persze ez a "kéménymentesítés" nem megy pillanatok alatt, hiszen ha a lakásokban való átalakítást nem is nézzük, a távfűtő rendszerek kiépítése is idő- és pénzigényes. Maga a konferencia is inkább tíz éves távlatokról szólt. De az egyedi, sokszor korszerűtlen, és sokszor veszélyessé vált fűtési módok kiváltása talán nem is olyan rossz elgondolás, Nyugat-Európa számos nagyvárosában már evidencia, Bécsben például prioritást élvez a távhőszolgáltatás más fűtési módokkal szemben, bizonyos területeken például szabályok tiltják, hogy másik, párhuzamos ellátás épüljön ki a távhőszolgáltatással. Koppenhágában pedig a távhő súlya már 98 százalékos a város hőellátásában.

Csak jó volna mihamarabb konkrét terveket is látni, mert egyre többen kényszerülnek a régi típusú cirkóikat újra cserélni, újra kéményt béleltetni, ezeket családonként hatalmas tételeket akár másképp is be lehetne osztani.

 

 

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek