Hogyan lehet lekerülni az UNESCO Világörökségi listáról?

Desktop
UNWTO
UNWTO

Az UNESCO Világörökségi listára fölkerülni jó dolog. Dicsőség, mert van olyan megmutatni valónk, amit sikerült megőrizni, ami az egész világot érdekelheti, ami az egész világ számára fontos. Meg hoz is egy csomó pénzt, a turizmus a leggyorsabban növekvő szektorok közé tartozik,  2017 január-április időszakában az átlagos európai beutazás 6%-al nőtt, még a közép- és kelet-európai is elérte a 4%-os bővülést az előző, amúgy sem rossz évhez képest.

Az UNESCO Örökségvédelmi listájára fölkerülni nem könnyű, sok éves, államot, műemlékeseket, idegenforgalmi szakembereket, ott lakókat megmozgató procedúra, rengeteg feltételnek meg kell felelni.

Lekerülni sem olyan nagyon könnyű,  van egy, a kevésbé dicsőséges veszélyeztetett világörökségi helyszínek című lista, az ide fölkerülők megóvása csak kitüntetett nemzetközi segítséggel lehet eredményes. De fölkerülhetnek a listára olyanok is, ahol az örökségvédelem alá eső terület valamiért nagyon megváltozik, így került idén szóba Bécs belvárosa, ahol egy új irodamonstrum rondítana a megőrzendő képbe.

Az általános látképen túl nagyon fontos az intergitás: hogy olyan maradjon egy városnegyed, ahogy megőrződött, házastul, hivatalostul, parkostul. Hogy a lakóházakban lakók lakjanak, az üzletek és hivatalok őket szolgálják ki, és ha kerül is sor bontásra és új építésre, az illeszkedjen ebbe a város-szövetbe. 

A főváros UNESCÓ-nak címzett 2004-es beszámolójában a romkocsmák még csak "local color"-ként szerepelnek. Az ideiben 'hogy fog ez hangzani?

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek