A Baross megoldja a mindennapos testnevelést

Desktop
(forrás: barossuli.hu)

Idén kezdődött az első olyan tanév, amikor már mindennap kell testnevelés órát tartani az egyes osztályoknak. Ebben a tanévben még csak az elsős, ötödikes, és a kilencedikes osztályokra vonatkozik a jogszabály, jövőre hozzáteszik még a második, hatodik és tizedik évfolyamot is, így felmenő rendszerben terjesztik ki a hatályát. 

Az iskolákról általában elmondható, hogy nem voltak, nincsenek felkészülve az új jogszabályra, általában nincs helyük arra, hogy több testnevelés órát tartsanak, inkább az a jellemző, hogy már eddig is túl voltak terhelve. Így hidegebb időkben sok intézményben rendre a folyosóra kerül a testnevelés óra.

A kerületben a Baross Gábor Általános Iskola igazgatóját, Spiesz Ádámot kérdeztem arról, hogyan oldják meg a mindennapi testnevelést az intézményben.

" Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat most újíttatta fel az iskolánkat, s ennek keretében 2 új sportudvar került kialakításra." - szól a válasz. " Ezek  mellett 2 tornateremmel is rendelkezünk, s ha nincs lehetőség arra, hogy valamelyik osztály bejusson a fedett terembe, akkor mindkét udvar rendelkezésre áll. Úgy alakítottuk ki az órarendet, hogy ne nagyon fedjék egymást a testnevelés órák - nyilván ez elkerülhetetlen-, viszont mivel ugye 2 termünk is van,  de mondjuk egyszerre 3 osztálynak van testnevelés órája, akkor valamelyik osztálynak az udvar jut, amit forgószínpadszerűen oszt el a 3 osztály...
Általában minden osztály bejut a terembe, a kisebbeknél (1-3. évfolyam) előfordul, hogy az erre a célra kialakított tornaszobát kell igénybe venniük. Mivel emelt szintű testnevelést oktató iskola vagyunk, kiemelten magas a testnevelés órák száma, s mivel a törvényi szabályozással ez tovább nőtt, ezért az Önkormányzat támogatásával a gyerekek úszni járnak (minden alsó tagozatos osztálynak 10 alkalom jut, továbbá felső tagozatról az emelt szintű testneveléseseknek is).
Ezek mellett több alsós osztályunk egy egész éves, heti 2 órás korcsolyaoktatásban vesz részt, teljesen ingyenesen, egy pályázatnak köszönhetően. Délutáni sportfoglalkozások keretében a tanulóink labdarúgás, kézilabda, atlétika, dzsúdó, aerobic és sakk sportágakban is edzési lehetőséget kapnak, részben testnevelőink, részben pedig külsős edzők tartják ezeket a foglalkozásokat."
 
A Barossban nem okozott nagy zavart a mindennapos testnevelés bevezetése. Ti mit tudtok, hogyan oldják meg a kerületi iskolákban a megnövekedett számú testnevelés órákat?
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek