Zsidó különlegességek, szenzációk - előadássorozat

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Zsidó különlegességek - ismeretlen szenzációk a zsidóság történelméből
Szunyogh Szabolcs író, újságíró előadássorozata

A teljes előadássorozatra (11 alkalom) szóló bérlet ára 6600.- Ft.
Az egy alkalomra szóló jegy ára 900.- Ft.
Diákigazolvánnyal az előadás látogatása ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Az előadásokat diaképekkel és rövid videofilmekkel színesítjük.

 

2. 2019. február 27. szerda 18:00

Amritha Sher Gil
Egy félig Gottesmann-lány, egy beregszászi zsidó családból. Ő a világon a leghíresebb magyar festő, akiről Magyarországon gyakorlatilag senki semmit nem tud, pedig kilenc éves koráig itt élt, magyar volt az anyanyelve és egy magyar orvostanhallgatóhoz ment férjhez. Ő India leghíresebb festőnője, Chagall-lal és Modiglianival emlegetik együtt.

3. 2019. március 28. csütörtök 18:00
Gracia Mendes Nasi
Ő az „Úrnő”, az a zsidó nő, aki legtöbbre vitte a középkorban. Nem túl vagyonos kereskedőcsalád lányaként kezdte a pályáját, aztán bankárként királyokkal, császárral, pápával, szultánnal üzletelt, képes volt egy menedékhálózatot kiépíteni és ami legfőbb, ő volt az egyetlen zsidó a középkorban, aki meghátrálásra tudta kényszeríteni a pápát és hajszál híján sikerült újraalapítania Izraelt. A magyar történelemre is nagy hatással volt, mint II. Lajos özvegyének, Habsburg Máriának a legjobb barátnője. Fantasztikus személyiség, gyönyörű nő, tragikus sors.

4. 2019. április 18. csütörtök 18:00
Kaczér Illés
Egy elfelejtett (izraeli) magyar zsidó író, aki mindig rosszkor volt rossz helyen. Amikor határon-túli volt, akkor mint zsidót nem kapta fel a hazai közvélemény, amikor modernista volt, akkor pont a nemzeti dobot verték Magyarországon.

5. 2019. május 23. csütörtök 18:00
Silberstein rabbi
Váci sírjához a mai napig ezrek zarándokolnak a világ minden részéről. Ő alapította tanítványaival az izraeli Petah Tikva várost.

6. 2019. június 6. csütörtök 18:00
Hatam Szófér
A leghíresebb magyar rabbi (konzervatív volt), akinek a pozsonyi sírjára egy villamosvonalat építettek. Tanítványai hozták létre a Mea Searimot Jeruzsálemben.

7. 2019. szeptember 12. csütörtök 18:00
Teitelbaum rabbi
Talán ő az egyetlen a nagy magyar rabbik közül, akiről a szélesebb közvélemény is hallott már. Fantasztikus történetek fűződnek hozzá. Vele kapcsolatban a magyar haszidizmusról is szót ejtünk.

8. 2019. október 3. csütörtök 18:00
Zsidó (ál)messiások
A leghíresebb álmessiás természetesen Sabatáj Cvi és Frank. Sabatáj Cvi kapcsán beszélünk Bogdán Hmelnyickijről és Kemál Atatürkről is.

9. 2019. október 31. csütörtök 18:00
Zsidó gengszterek Amerikában
Kevesen tudják, hogy nemcsak Al Capone és más, olasz származású szegénylegények gengszterkedtek Amerikában, hanem például a híres havannai gengszterkongresszust éppen zsidók szervezték.

10. 2019. november 21. csütörtök 18:00
Luria
Hosszú időn, legalább két évszázadon át, ő volt a leghíresebb zsidó Jézus után. A zsidó misztikában mint az Oroszlán ismert, ő tulajdonképpen a kabbala talán legfontosabb személyisége, és gyanítható, hogy jelenlegi formájában ő írta a Zóhárt.

11. 2019. december 5. csütörtök 18:00
Hollywood és Tolcsva
Világhírű magyar zsidók Amerikában.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?