Rocktörténet 1. - Jávorszky Béla Szilárddal

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A számos zenei bejátszással tarkított négyrészes kultúrtörténeti előadássorozat a Beatles-től a Metallicáig, illetve az Illéstől a Kispál és a Borzig igyekszik áttekinteni a nemzetközi és a hazai rockzene elmúlt évtizedeinek történéseit, stílusait, korszakait, legfontosabb előadóit. Nagyjából évtizedenkénti tagolásban haladna, párhuzamosan megmutatva, hogy mi történt a nagyvilágban és mi történt a zenei trendekben rendre 4-5 éves fáziskésésben lévő Magyarországon az adott időszakban. Teszi mindezt úgy, hogy közben történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba is helyezi azokat. Hisz a rock and roll mégiscsak a huszadik század talán egyetlen igaz forradalma. Olyan, generációk sorának alapélményeit adó zenei-kulturális-életfilozófiai mozgalom, amely nélkül az elmúlt hatvan év kultúrtörténete egyszerűen értelmezhetetlen.

1. előadás:
A beatkezdetektől a woodstocki fesztiválig (60-as évek)
A rock and roll mindig is jóval többet jelentett, mint zene és tánc – a kezdetektől összekapcsolódott a fiatalok lázadásával, az életforma forradalommal, a születő szubkultúrákkal. Miközben Liverpoolban a Beatles és más zenekarok révén formálódott a Mersey-beat, addig Londonban egyre-másra tűntek fel a rhythm and blues zenekarok (Rolling Stones, Yardbirds, Kinks, Animals). Az évtized második fele a gitárhősökről (Jimi Hendrix, Jimmy Page, Eric Clapton), a hippikről (Jefferson Airplane, Grateful Dead, Janis Joplin), a határátlépőkről (Doors, Frank Zappa), no és mindenekelőtt az ellenkultúra tömegdemonstrációiról (Monterey, Woodstock) szólt. Mindeközben az erős fáziskésésben lévő Magyarországon ugyanez a beatszentháromság (Illés, Metro, Omega), a három beatlány (Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta) és a táncdalfesztiválok időszaka.
Az előadás után 18.00 órától filmvetítés: Extázis 7-től 10-ig (1969)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek