Szemző Zsófia: Melléktermék / Byproduct

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Szemző Zsófia munkáit egyszerre jellemzi a színek és az anyagok burjánzása, a tapasztalati tudás és a konceptuális megközelítés találkozása, a rituális és a pragmatikus cselekvések, a tradicionális és a jövőorientált gondolkodás összefonódása. 

A Melléktermék című kiállítás időben és térben távoli kultúrák tárgyait és hétköznapi gyakorlatait idézi meg. Az eszközök természeti környezetben jelennek meg, a cselekvések furcsa, szokatlan szituációkban zajlanak. A természeti formák kerámiából készülnek, a szerszámok módosított kerámia másával pedig már nem fogunk munkát végezni; bár javításuk arra utal, hogy lehettek, akik ezzel megpróbálkoztak. A kráteres, üreges tárgyak néha átlényegülnek valami mássá: velőscsonttá, tintatartóvá. Ezekből a találkozásokból tetszőleges konstellációk jönnek létre: a hegyekből, barlangokból meghatározhatatlan dolgok kandikálnak elő.

A kollázsokon emberek olvadnak össze növényekkel, cseppkövekkel, háztartási gépekkel vagy épületekkel, máshol egy személyi igazolvány veszi át tulajdonosa arcának helyét. Gazdátlan kezek és fejek lebegnek a térben új kapcsolódási pontot keresve maguknak. Hatalmasnak tűnő emberalakok táncolnak hegytetőkön, óriásállatok repülnek, reprezentatív épületek jelentéktelenné zsugorodnak. Ahogy a kollázsokon kivágott alakok, úgy a művész saját maga is meglepő összefüggésrendszerekben tűnik fel a videókban: fogkefével pucol egy sziklát; egy hokedlivel saját magát borítja fel egy réten; egy fára mászik fel, majd ellöki a létrát. 

Ebben a különös univerzumban az egyszerű hibák és várakozások gyűjteménye, az ismeretlen használati eszközök és a mesterségesen létrehozott természeti formák olyan szellemi struktúrák maradványaiként tűnnek fel, melyek jelentésüket és kontextusukat titokzatosan magukba zárják. A jelentések nélkül pedig felkínálják magukat a vágyainknak, a képzeletünknek és az átélésnek, így váratlanul egy dinamikus viszonyba lépünk velük. Ebben a kölcsönös pozícióban az akaratlan és szándékos behatások, a véletlenszerű lenyomatok és sérülések régi és új történeteket elevenítenek meg bennünk. A kollázsok ezt a teret tágítják tovább a tudományos adatok, genetikai kutatási eredmények, a mérnöki tervezés, az egyéni és társadalmi víziók beemelésével. A létrejött hibrid alakzatokban az eltérő eredetű elemek közösen fogalmazódnak újra, ugyanakkor továbbra is magukban hordozzák a különbözőségből fakadó feszültségeket. 

Szemző Zsófia kitartóan vizsgálja, mi az ember és a körülötte levő dolgok pillanatnyi viszonya: mikor dönt úgy, hogy az értelmetlensége ellenére is ragaszkodik valamihez? Mikor vet véget annak, ami működni látszik? Szélesebb perspektívából szemlélve az elképzelt ideális megoldás és a megvalósulás nem kívánt mellékhatásai közötti feszültséget állítja a fókuszba. Azokra a kockázati tényezőkre és bizonytalansági elvekre világít rá, melyekkel a kultúránk és a környezetünk használatba vétele során szembesülünk. 

Szemző Zsófia a kiállítás nyitva tartási ideje alatt Javító műhelyt tart, ahol a tárgyaink mellett magunkat is megjavíthatjuk, többek között egy csoportterapeuta, egy varrónő, egy jógaoktató és egy ezermester segítségével. Eközben közösen gondoljuk tovább a hibázás és a javítási kísérletek viszonyát. 

A kiállítást megnyitja Salamon Júlia kurátor

A kiállítás 2018. 06. 20. és 2018. 07. 10. között tekinthető meg.
Nyitva tartás keddtől szombatig: 16.00 -- 20.00

Kurátor: Csatlós Judit és Juhász Anna

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?