Volt egyszer egy Ostende Kávéház

Oszd meg másokkal!

Desktop
A hajdani Ostende Kávéház (forrás: oszk.hu)
Az 1895-ben eredetileg Elite néven indult, majd 1909-től Ostende elnevezésű kávéház a mai Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán működött, és a korszak egyik reprezentatív kávéházának számított.
 
Az Ostende fénykorát az 1920-as évek végétől számíthatjuk. A fényűző berendezésű, „jó cigányzenés” kávéházban különféle stílushoz tartozó zenéket játszottak, egy valamiben azonban megegyeztek: országos hírű prímások (mint például az Indul a bakterház című filmben is emlegetett Magyari Imre) és énekesek előadásában hangzottak el. Talán a leghíresebb közülük Kalmár Pál volt, aki 1931 és 1938 között a magyar nóták mellett divatos táncdalokat, sanzonokat, operettrészleteket énekelt a kávéházban. Az ő előadásában szólalt meg először a Szomorú vasárnap című dal.
 
Volt olyan időszak, amikor a Nyugat munkatársai is megfordultak az Ostende falai között, de vendégként üdvözölhették például Spencer Tracyt és Jan Kiepurát is.
 
A kávéházat 1948-ban államosították, majd a szocializmus évtizedei alatt a Csillag Áruház működött benne. Ma Tesco üzletet találunk ott.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek