Kutatók éjszakája: egy kis erzsébetvárosi történelem

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Kutatók éjszakája egy Európa szerte ingyenesen megrendezett eseménysorozat (az idén már nemcsak egyéjszakányi, szeptember 28-29. között kerül megrendezésre).

Egyetemeken, kiállítóhelyeken mindenféle tudományos és érdekes előadásokat hallgathattok, nézhettek, a hét végéig, még egy párat ajánlunk nektek.

Az első: „Forradalom egy utczai lányért” Egy utcai zavargás rövid története Budapesten 1918 decemberében.

Az előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületében tartják, szeptember 28-án 17 órai kezdettel. (Az épületbe bejutáshoz személyi igazolvány kell, azt vigyetek magatokkal.)

Egy kis ízelítő:

Közel 100 évvel ezelőtt katonák és civilek egy csoportja erőszakkal igyekezett kiszabadítani néhány prostituáltat Budapesten az Erkölcsrendészeti Hivatal rendőrség által őrzött épületéből. Az akció nem sikerült, halottak és sebesültek maradtak a helyszínen. A támadó csoport tagjai utcai zavargások résztvevőihez, egy bandához vagy galerihez hasonló módon viselkedtek és támadták meg az intézményt. A történtek ennek ellenére nem tekinthetőek komoly utcai zavargásnak, vagy politikai jellegű akciónak, sőt hagyományos értelemben vett bűncselekménynek sem.

Az akció az Őszirózsás forradalom (1918. október 28-31) és a Tanácsköztársaság (1919. március 31.) közötti időszakra esett, amikor a háború hatására megrendült társadalmi, gazdasági és politikai élet gyakorlatilag szétzilálódott, majd összeomlott. Az ország és a főváros állapota, a vesztes háború következményei, a városi élet rendkívüli nehézségei, széttöredezettsége, képlékenysége ugyanis olyan társadalmi dezorganizációhoz vezettek, amelyben minden elképzelhető volt. Előadásomban éppen ezt a helyzetet, a „minden lehetséges” állapotát és egy erre adott lehetséges választ, ebben a légkörben kialakuló életformát (szubkultúrát), jellemző viselkedési módokat, és ezek szereplőit szeretném bemutatni. Munkámban kitérek arra is, hogy a közösségi erőszaknak ez a kitörése miben különbözött az utcai zavargások egyéb eseteitől, és miben a hétköznapi bűncselekményektől. Végül arra a kérdésre szeretnék választ adni, hogy 1918 végén, a folyamatosan fennálló társadalmi krízishelyzetben a főváros egyik legszegényebb kerületében működő, deviáns-viselkedést tanúsító kis csoport, miért döntött egy számára haszontalannak tűnő és a létezését veszélyeztető akció mellett.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek