Erzsébetvárosi terek, házak, lakók, történetek: itt az idei Budapest100

Desktop

Ismered a Budapest100-at? A következő, május 5-6. hétvége már a hetedik alkalom, hogy a város olyan arcát ismerhesd meg, amire ritkán nyílik lehetőség. Bekukucskálhatsz régi, értékes és tucatházakba, megismerheted a történetüket, a bennük lakók életét, rácsodálkozhatsz a régi Budapestre, padlásablakon kikukucskálva nézheted, hogyan épül az új város.

Az idén minden a terekről szól, nem a nagy, impozáns terekről, hanem azokról, amik köré egy-egy városnegyed élete szerveződött, mondjuk, mert ősidők óta piacoznak rajtuk, vagy olyan picikékről, amit csak az ott lakók ismernek igazán, mi többiek simán elvillamosozunk mellettük.

Szerencsére az erzsébetvárosiak bevállalósak, és sokan tették lehetővé, hogy megismerhessük a környéküket, történelmestül, néha problémástul.

Így most mehetünk

  • a Klauzál térre, csarnokot nézni, eltűnt villamossíneket keresni, közösségi kertbe, nem-is-tudtam-hogy-ott-van könyvtárral ismerkedni
  • a Lövölde térre (miért is Lövölde tér?) közvécé-történelmet hallgatni, teherbiciklikkel ismerkedni, régi kávéházakról elmélkedni
  • az Almássy térre közkönyvtárakról, munkásmozgalomról, "az Almássyról" megtudni sok mindent,
  • a Bethlen térre színházi kulisszák mögé, meg zsinagógát nézni.

A Budapest100 rendezvény egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire. 2011-ben azzal a szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt.
A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat,
írják magukról a szervezők.

A programban részt vevő terekről, terecskékről, házakról már előre megtudhatsz jó sok mindent, innen. A teljes programfüzet pedig innen letölthető. (Vagy kapj fel egyet még ma a városban, pont jó kis zsebbe való méret, itt egészen biztosan van még:

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek