Júliustól durván drágul a taxizás

Desktop
(fotó: BKK)
(fotó: BKK)

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében.

A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint július elsejétől a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

A döntés előtti vitában Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 2013 óta változatlan tarifák kisebb mértékben emelkednek, mint ahogy azt eredetileg a taxisok kezdeményezték, végül olyan konszenzus született, amelyet a taxisok döntő többsége elfogad.

Sipeki József, a BKIK ipartestületi tagozatának képviselője hozzátette, a tarifaemelést például a szigorodó gépkocsi-követelmények, a dráguló biztosítások és az online pénztárgép bevezetése is indokolja.

Tarlós István arról beszélt, hogy a díjemelést nem a főváros kezdeményezte, az nem érdeke, de úgy voltak vele, hogy „a taxisok által kezdeményezett díjemelés az ő kockázatuk, ezzel a saját piacukat befolyásolják”.

Ugyanakkor ellenzéki politikusok szerint elfogadhatatlan az emelés, szerintük a fővárosnak arra kellene törekednie, hogy a fuvarszervezők olcsóbban is biztosíthassák a szolgáltatásukat.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta, hogy a tizenkét nagy budapesti fuvarszervező cégből csak egy nem értett egyet a tarifaemeléssel.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?