Állatorvos-tudományi Egyetem - Hutÿra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum

1078 Budapest, István u. 2. | +36-1-478-4226, +36-1-478-4100/8800 | http://library.univet.hu, http://www.univet.hu/hu/egyetem/konyvtar
Desktop

Az Állatorvostudományi Egyetem Hutÿra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum a szakterület egyetlen nyilvános, tudományos közgyűjteménye Magyarországon. A Könyvtár (D épület, földszint) egyidős az állatorvosképzéssel. Jeles professzorai kezdettől gyűjtötték és rendszerezték a téma hazai és külföldi könyveit. Különös gondot fordított a gyűjtemény fejlesztésére Tolnay Sándor, a szakrendszert kidolgozó Nádaskay Béla és a katalógust összeállító Magyary-Kossa Gyula. E folyamatos — az utódok (Marek, Zimmermann, Kotlán, hogy csak néhányat említsünk) által megbecsült és továbbvitt — munkájának köszönhetően ma európai rangú az ötezer kötetes, a katalógusban teljesen feldolgozott Magyary-Kossa Gyula Szakmatörténeti Könyvgyűjtemény. Itt többek között 16. századi ritkaságokkal, latin és német nyelvű alapművekkel, kéziratos jegyzetekkel és természetesen a hazai állatorvos-tudomány kiemelkedő képviselőinek első kiadású műveivel találkozhat az érdeklődő.

A tárgyi emlékeket a modern H épületben található Állatorvos-történeti Gyűjteményben őrizzük, amely előzetes megbeszélés alapján tekinthető meg. Itt található a kar levéltára is, amelynek legérdekesebb darabjai 1786-tól 1970-ig a “Dokumentumok a magyar állatorvosi oktatás történetéhez” című kiadványsorozat köteteiben olvashatók.

A Könyvtár a század első éveiben már az akkori M. Kir. Állatorvosi Főiskola főépületében kapott helyet. 1983-ban jött el az ideje annak, hogy a híres tervező, Steindl Imre egyszerűségében is reprezentatív épületét — a pince és néhány helyiség kivételével — az Állatorvostudományi Egyetem Központi Könyvtára vegye birtokába. A lépcsőházat Róth Miksa üvegablakai (a Róth Miksa emlékház honlapja) és Klösz György üvegpozitívokra készült fotográfiájának nagyításai teszik érdekessé.

A hajdan volt kórbonctani múzeum, a későbbi Díszterem ma a könyvtár olvasóterme, amelyet az egykori különleges kovácsoltvas csillár rekonstruált mása ékesít. A patinás környezetben 140 olvasói hely, egy oktatólabor 10 számítógéppel, és további 6 számítógép fogadja a használókat. A csoportos tanulás segítésére egy csoportszoba is a hallgatók rendelkezésére áll (1-8 fő befogadására alkalmas).

A Könyvtár szolgálja az Egyetem oktatóit, kutatóit és hallgatóit, az állatorvosokat — legyenek magánállatorvosok vagy hatósági, kutatási feladatokat ellátó szakemberek –, és mindazokat, akik az állatorvosláshoz kapcsolódó információt és dokumentumokat igényelnek. Erre kötelezi és jogosítja a könyvtárat egyetemi és szakkönyvtári minősége, valamint az Országos Dokumentumellátó Rendszerben betöltött szerepe.

Nyitvatartás:

Hétfő08.30 – 18.00
Kedd08.30 – 18.00
Szerda08.30 – 18.00
Csütörtök08.30 – 20.00
Péntek09.00 – 17.00

Az olvasóterem nyitvatartása, részletek, a többi egység nyitvatartása a honlapon. A nyitvatartás el is térhet, érdemes előzőleg tájékozódni! A nyári vizsgaidőszak után 2018. július 7. szeptember 2. között zárva tart.

A  Levéltár nyitvatartása

Az Egyetemtörténeti kiállítás nyitvatartása: minden kedden 12-16 óra között, de bejelentkezéssel a kiállítás más időpontokban is látogatható.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek