Ki engedélyezi azt, hogy filmháttér legyen az utcánk?

Desktop
A kép csak illusztráció, fotó: wordpress
A kép csak illusztráció, fotó: wordpress

Néha az utolsó pillanatban táblázzák ki, hogy "megállni tilos", néha napokig kerülgetni kell a filmes stábokat... Népszerű filmes helyszín vagyunk. Valószínűleg nem csak az olcsóságunk miatt, Budapesten aztán mindenféle építészeti stílus, mindenféle hangulatú utca és tér megtalálható, nem beszélve a néha észre sem vett, csodálatos belső terekről.

No, de ki engedélyezi ezt az egészet? És ki kapja a pénzt? A közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól külön kormányrendelet van érvényben (ide kattintva el is olvashatod).

A lényege:

  • a kérelmeket a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz kell benyújtani
  • ők küldik tovább az illetékeseknek (a fővárosnak, kerületnek, BKK-nak, rendőrségnek, stb.
  • ha települési (itt értsd: kerületi ) önkormányzat tulajdonában áll a közterület, az MNF a települési önkormányzat képviselő-testületének rendeletében foglalt feltételek felhasználásával (ha van ilyen) elkészíti a hatósági szerződés tervezetét, és jóváhagyásra továbbítja  az önkormányzatnak: az önkormányzatnak jogában áll elutasítani ezt (persze megindokolva)
  • ebben, az MNF által készített szerződésben határozzák meg a közterület-használatért fizetendő díj mértékét, megfizetésének módját, határidejét is - a rendelet viszont arról nem szól, hova kerül a pénz
  • a kérelmező, az eljárásban érintett hatóságok, szakhatóságok és szervek, a közterület tulajdonosa, a közútkezelő vagy a főváros területén tervezett közterület-használat esetén a Budapesti Közlekedési Központ kötelesek egymással egyeztetést folytatni a tényállás, valamint a filmforgatáshoz kapcsolódó követelmények, feltételek tisztázása érdekében.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?