Néha penészes, nem elég zsíros, viszont tutira gluténmentes: itt a NÉBIH tejföl tesztje

Desktop

A NÉBIH nem csak akkor ellenőriz, ha bajt sejt, rendszeresen különböző élelmiszercsoportokat is bevizsgál, és az eredményeket aztán közzéteszi.

Most a tejfölök voltak soron, méghozzá a "normál", 20%-os zsírtartalmúak. Több, mint ötvenféle közül végül 31-et vizsgáltak, elég szomorú eredménnyel

Ami jó hír: a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. Tehát a vizsgált termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állománysűrítés céljából. (Na, az aztán tényleg nem volna gluténmentes.)

És a rossz hírek:

  • a hatósági érzékszervi vizsgálaton 1 terméknél penészfoltot találtak a szakemberek. Mivel a penész jelenléte élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, a NÉBIH élelmiszerellenőrzési bírság kiszabása mellett kötelezi a vállalkozást a szükséges megelőző intézkedések megtételére.
  • Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma 1 terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket, valamint a zsírtartalma is elmaradt a csomagoláson feltüntetett értéktől.  A NÉBIH ebben az esetben is elmarasztalta a vállalkozást.
  • A termékteszt során a legnagyobb problémát a zsírtartalom okozta, mivel sok terméknél tapasztaltuk, hogy az a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb volt. Főszabály szerint – azaz a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően – egy 20%-os zsírtartalmúként jelölt tejföl zsírtartalma legalább 20g/100g kell, hogy legyen. Az ennél alacsonyabb érték minőségi hibának minősül. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt: 20g/100g helyett 17,3g/100g. Emiatt hivatalunk élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki.
  • További 12 tejföl nem érte el a kellő zsírtartalmat. Ezek kismértékű eltérések voltak, s így – tekintettel a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásainak folyamatban lévő módosítására – csupán figyelmeztetésben részesültek a vállalkozások.

A NÉBIH 15 termékkel szemben indított eljárást. 3 termék élelmiszerellenőrzési bírságot kap (alacsony zsírtartalom, alacsony tejsavbaktériumszám, penész okozta érzékszervi nem megfelelőség miatt), további 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesültek.

És mielőtt hiányolnátok a neveket, innen le lehet tölteni az összes mért eredményt, képekkel, hogy felismerjétek, számadatokkal, hogy mindent tudjatok.

 

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?