Újra készül zajtérkép a városról

Oszd meg másokkal!

Desktop
Így néz ki egy zajtérkép, ez még 2007-es
Így néz ki egy zajtérkép, ez még 2007-es
Magyarországon a lakosság negyede él az 55 decibeles határértéknél nagyobb zaj mellett, noha ennél alacsonyabb terhelés is veszélyes.

A héten konferenciát tartottak zajtérképezés ügyben. A rajta részt vevő Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy a Magyar Kormány a százezer fő feletti lélekszámú városok stratégiai zajtérkép készítésére, illetve megújítására vonatkozó kötelezettséget 2017-ben – a jogszabály megváltoztatásával – átvállalta, és egyúttal biztosította a végrehajtáshoz szükséges pénzügyi forrásokat is. A kormány tavalyi döntése értelmében a folyamatos zajvédelmi feladatellátásra két milliárd forint jut, a zajtérképezést pedig két tudományos háttérintézmény, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Közlekedéstudományi Intézet veszi át az önkormányzatoktól. Előbbi a települések, utóbbi a közlekedési vonalak zajterhelését vizsgálja.

Az előző tíz évben a mérés az önkormányzatok feladata volt, de települések nem voltak felkészülve, és felkészítve sem a zajtérképezéssel előállt adatbázisok kezelésére, hasznosítására. Pedig egy ilyen zajtérkép, főleg, ha folyamatos mérési adatokból "csinálják", sok mindenre jó: autóút utólagos zajcsökkentés-vizsgálata (elemzés és hatásosság bemutatása); üzemi létesítmény eredményes és gazdaságos zajcsökkentése, későbbi bővítés hatásvizsgálata; új városrész kialakításának környezetállapotban történő változást bemutató hatása; speciális eljárás a "hot-spot" helyszínek azonosítására; filmforgatással összefüggő zajállapot modellezése, lakossági kommunikáció megvalósítása a zajtérkép segítségével. 

A konferenciáról a feladatot mostantól ellátó Hermann Ottó Intézet számolt be, az intézet az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő nonprofit kft., feladata az ökocímke tanúsítás, a környezetvédelem, a természetmegőrzés, valamint az agrárszakképzés

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?