Ételmérgezéseket okozott a szennyezett köménymag!

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Olyan ételmérgezésekre derült fény a napokban, amelyeknél kiderült, a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Két beteget a Honvédkórházba kezelnek.

Amint azt mi is megírtuk, csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény került forgalomba a hazai boltokban. A Nébih ezért elrendelte a szennyezett kömények visszahívását.

Az újabb atropinmérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében az alábbiak betartását javasolja a hivatal:

  • Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!
  • Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!

 

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az alább felsorolt termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerköményt ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

A Nébih szerint az ügyben három vállalkozó érintett:

  • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
  • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
  • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A hatóság a vállalkozások által forgalmazott fűszerkömények közül az alábbiakat vonta ki a forgalomból:

  • 2018. július 31-i lejáratú egész fűszerkömény,
  • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
  • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek