Zavar az Airbnb-s szomszéd? Eddig is az asztalra csaphattál volna, de sosem késő

Oszd meg másokkal!

Kiderült, ahhoz, hogy kordában tarthassák a "sima" lakók az olyan lakásbérbeadással foglalkozó szomszédaikat, akik miatt zaj és gond van a társasházukban, nem is kell törvényt módosítani. Elég a szervezeti és működési szabályzatot felülvizsgálni (márpedig minden hat lakásosnál nagyobb házban kell, hogy legyen ilyen.) És abban lehet megváltoztatni a szabályokat, ha szükséges, méghozzá egyszerű szavazattöbbséggel (figyelem: nem a jelenlevő, hanem az összes tulajdoni hányad szavazattöbbségével!)

Közgyűlést pedig nem csak a közös képviselő kezdeményezhet, hanem ti is:

"Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni." (2003. évi CXXXIII. törvény, 35.§. (2)

A jól sikerült összefoglalót Cseresnyés Péter Munkaerőpiaci és Képzésért Felelős államtitkár készítette, ugyan Dr. Oláh Lajos országgyűlési képviselő törvénymódosítási kérdésre válaszolva, de használhatjátok ti is, egészséggel.

A teljes érvényben lévő társasházi törvényt meg itt lehet böngészni, vannak benne hasznos információk.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek