Mondd, te mit választanál? Avagy kell-e záróra a bulinegyedben

Desktop

Február 18-án a VII. kerület (állandó) lakói szavaznak arról, hogy a helyi vendéglátó-helyeknek be kell-e egységesen éjfélkor zárniuk, vagy minden maradhat a régiben.

Adjatok tanácsot az ott élőknek, ti hogyan választanátok? Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni a jelenlegi helyzetet. 

A hetedik kerület nem túl nagy, sőt egyenesen Budapest legkisebb, ezzel együtt a legsűrűbben lakott kerülete. Amit ma "bulinegyednek" nevezünk, az ennek tán a harmada, a Nagykörúttól a Belváros felé eső rész. Mára ezen a területen egymás hegyén-hátán (a szó szoros értelmében) üzemelnek vendéglátóegységek, a nagy részük olcsó ivóhely, és olcsó, utcán állva bekapható kaják forgalmazója. Nem csak hétvégén, hanem hétköznap is hatalmas (és zajos) tömegek vannak az utcákon, az egyik kocsmáról a másik kocsmára haladva. Később tántorogva. Addigra már üvöltve is.  Nincsenek boltok, nincs közért, patika, papírbolt, a csarnokban nincs zöldség, a játszótéren viszont ugyanúgy térdig áll a szemét, pisi és szar, mint az utcákon. Eldobált sörösdobozok, üres és törött üvegek, hatalmas fekete, túlcsorduló kukazsákok ékítik az utcákat. Nappal is. Parkolni csak zárt helyen érdemes, az utcai akrobaták éjszakánként autók motorháztetején ugrálnak, visszapillantót cserélni egyenesen fölösleges, úgyis letörik. Minden házban van legalább egy Airbnb lakás vagy apartmanhotel, szóval hazamenekülni se lehet. Ami rendszerint fölösleges is, mert a szomszédos zenés műintézménybőll úgyis fölhallatszik hajnalig a műsor.   

Ugyanakkor azt, hogy egy helyre koncentrálódik Budapest könnyűzenei életének nagy része, hogy egy este többféle műsort is lehet élvezni, színházat, stand-up-comedyt, utáni pedig inni és táncolni lehet, nem csak a külföldi fiatalok kedvelik, hanem a pestiek is. Annyira, hogy a városban elég sok beülős kiskocsma, helyi szórakozóhely szűnt meg, mert úgyis mindenki a belvárosba megy bulizni. Az aggódó szülők pedig inkább biztonságban érzik csemetéiket itt, mint a város szélén, valami nehezen megközelíthető helyen. 

Bár nem biztos, hogy jól teszik, mert a legális kocsmák által vonzott tömeg idecsábította az illegális tevékenységeket is, nyílt színen árulnak drognak tűnő dolgokat és kiskorúnak tűnő lányokat.

Az is igaz, hogy tavaly nemzetgazdasági szinten a kerület, tehát nem külön a bulinegyed 6,6 milliárd forintot meghaladó összeget termelt, de ebben egyrész benne van az ott lakók által befizetett adómennyiség is, másrészt ennek töredéke sem kerül az önkormányzat költségvetésébe. (Ebbe a sokmilliárdos összegbe beleszámít például az összes áfa, személyi jövedelemadó, nyugdíjjárulék is.)

Az önkormányzat más forrásokat próbált találni a megnövekedett költségeinek fedezésére, de az amúgy is szolídan megállapított adóknak csak kis része folyik be, valamiért aki nem fizet, az sem kap büntetést. 

Állítólag az ott lakók ezzel együtt piszok jól jártak, hiszen a lakásaik értéke hatalmas ütemben növekszik. És akár a Rózsadombra is költözhetnének, ha nem akarnának ott lakni, ahol fölnőttek, ahova kötödnek. Micsoda érzelmesség...

Az ingatlan.com adatai szerint a VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2013 óta 124 százalékkal 550 ezer forintra emelkedett. Az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 95 százalékkal közel 3 ezer forintra nőttek. Ezzel párhuzamosan V. és VI. kerületben több mint 120 százalékkal nőtt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, az albérleteknél pedig az V. kerületben 82 százalékos, a VI. kerületben pedig 93 százalékos drágulás ment végbe 5 év alatt.

Szóval 124% és több mint 120 %. A különbözetből jöhet a Rózsadomb!

Hát, körülbelül ennyi. És most segítsetek a hetedik kerületieknek dönteni, zárjanak-e a kocsmák éjfélkor, vagy sem. Szerintetek hogyan változnak meg ettől a dolgok? Egyszerre fog minden részeg kizúdulni az utcákra zárórakor? Elveszti a város ezt, a sokak szerint fontos turisztikai vonzerőt? Biztos hogy ez veszteség? Hogy nem minőségibb, többet költő, kicsit kultúráltabban viselkedő turistákra volna szükségünk? Akiket a jelenlegi helyzet még nappal is elriaszt? Elértéktelenednek az ingatlanok? Tönkremennek a kocsmák és munkanélküli csaposok tömege megy szélnek? Vagy felmérik a helyzetet és előre menekülnek, minőségibb szolgáltatást nyújtva? Takarítani és járőrözni fogják az utcákat? Együtt élnek egy pezsgő belvárosban a lakók, a nappali dolgozók, a városnéző turisták, a zsidónegyed kincseire kíváncsiak és az esti bulizók? Akár így is lehetne. 

(A képen a Nagymező utca az Arizona mulatóval, még 1937-ben, innen vettük.)

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek